Elly Meijer

Kinderfysiotherapeut / ToP therapeut

Janneke Dekkers

KINDERFYSIOTHERAPEUT / TOP THERAPEUT

ToP programma informatie video

Transmurale Ontwikkelingsondersteuning voor Prematuur geboren kinderen.

Het verhaal van Bo

Hallo Allemaal,

Ik ben Bo! Ik ben geboren na een zwangerschap van 27 weken en 5 dagen en ik woog slechts 790 gram. Dat was wel heel erg schrikken voor mijn papa, mama en grote broer Sam!

Maar gelukkig was ik in het MMC in Veldhoven in goede handen. De lieve,deskundige verpleging wist precies wat ik nodig had! Papa en mama durfden mij eerst haast niet aan te raken…ik zag er zó kwetsbaar uit aan al die slangen en draadjes, maar de verpleegster zei dat lichamelijkcontact juist héél goed voor mij was en legde meteen mama’s hand op mijn hoofdje.

Na 5 dagen was ik sterk genoeg om te mogen buidelen en voor mama was dat een onbeschrijflijk bijzonder moment, maar voor mij ook, want ik heb heerlijk ontspannen liggen slapen, ondanks die mega-zuurstofpijp van de infant-flow op mijn neus!

Ik lag de eerste week bloot onder een blauwe lamp en dat vond ik helemaal niet fijn; ik zwiepte onrustig met mijn armpjes en beentjes door de lucht, maar daarna mocht ik heerlijk in een ‘snuggle’ liggen zodat ik begrenzing voelde. Die begrenzing kreeg ik ook altijd tijdens (vervelende) onderzoeken en behandelingen, maar dan van de handen van de verpleging. En natuurlijk tussendoor tijdens bezoek van papa, mama en Sam. Ik voelde mij prettig en veilig wanneer hun handen om mij heen lagen.

Het dagelijkse buidelen was superfijn. Zelfs Sam hield het soms wel een uur met mij vol (mijn drukke broer werd er óók rustig van…!).

Na tien weken mocht ik naar huis, ik woog toen 1875 gram! Het ADRZ in Goes had geregeld dat ik thuis fysiotherapie zou krijgen van kinderfysiotherapie Middelburg, om mijn ouders te begeleiden in mijn ontwikkeling.

De kinderfysiotherapeut (Robert) kwam regelmatig naar mij kijken en gaf mijn papa en mama goede tips! Zo was ik bijvoorbeeld altijd heel onrustig als ik in de box lag. Mijn ouders dachten dat ik gewoon een actief,druk meisje was, maar Robert zag dat ik die begrenzing nog steeds nodig had om mij te kunnen ontspannen. Dus werd ik fijn in een soort rolletje gelegd en ook in bed lag ik tussen twee opgerolde handoeken in, zodat ik rustig en tevreden kon slapen.

Ik was ook vaak een beetje wild tijdens het aankleden en verschonen. Ik kon alles tegelijk bewegen; mijn armen,benen,romp én hoofd! Mama liet aan Robert zien hoe ik mezelf zo uitsloofde op het aankleedkussen en toen gaf hij mama de opdracht om rustig haar hand op mijn buik te leggen. Toen ik mama’s hand voelde lag ik meteen stil, pakte met mijn handjes naar haar hand en luisterde hoe ze tegen mij praatte. Dat was fijn! Het was niet zo dat ik daarna altijd stil lag, maar het was wel steeds een rustpuntje als mama’s hand op mijn buik lag!

Het hielp ook wanneer ik op schoot zat, want als ik dan de hand van mijn papa of mama kon voelen en pakken, was ik niet zo druk met mijn armpjes aan het zwaaien.

Een aantal maanden later overstrekte ik mijn armpjes te veel.Wanneer ik op mijn buik lag hield ik ze meestal helemaal naar achteren en kon ik er dus weinig op leunen. Daardoor vond ik het niet leuk om op mijn buik te liggen. Robert vertelde mama hoe ze mij kon stimuleren mijn armen naar voren te houden én er ook op te letten mijn armpjes vast te houden als ik op schoot zat. Na een paar weken was er van het overstrekken geen sprake meer en Robert was zelfs verbaasd hoe snel ik vooruit was gegaan!

Toen leerde mama ook nog een truukje om mij te helpen van buik-naar rugligging te komen,want wanneer ik een beetje op mijn zij ging liggen en mama haar hand stevig op mijn heup legde, hief ik automatisch mijn hoofd op waardoor het draaien stukken makkelijker ging! Dat was een heel leuk en leerzaam spelletje! Het terugrollen had ik daardoor snel onder de knie.

Robert heeft mijn ontwikkeling 9 maanden lang gevolgd (totdat ik 1 jaar was).Hij hield steeds een soort score-lijst bij waar heel duidelijk op te zien was hoe mijn motorische ontwikkeling verliep en ook vulde hij mijn groeicurves in. Zo konden mijn ouders heel goed zien hoe goed ik het allemaal deed!!

Mijn papa en mama zijn ongelooflijk trots op mij, en Robert volgens mij ook…, en zijn dan ook erg blij dat Robert mij en mijn ouders zo goed geholpen heeft!

Bo

Bo weegt trouwens inmiddels 8190 gram en is 72 cm lang! Hoofdomtrek 45.3. Wat doet ze het toch geweldig!!

Het gaat erg goed met onze grote kleine meid. Met haar lengte van 103cm zit ze keurig op het gemiddelde, maar qua gewicht,14 kilo, zit Bo op de onderste lijn van de groeicurve. Gewoon een tenger meisje om te zien. Maar wél een kerngezond en blij meisje! Ze gaat met heel veel plezier naar de basisschool en geniet zichtbaar van alles en iedereen.

Informatie ToP

ToP staat voor Transmurale Ontwikkelingsondersteuning voor Premature geboren kinderen en hun ouders.

Het ToP programma ondersteunt u en uw vroeggeboren kind na ontslag uit het ziekenhuis. Met als doel dat u met plezier en zelfvertrouwen de vroege ontwikkeling van uw baby kunt begeleiden.

ToP Programma

Het ToP programma wordt aangeboden aan:

• alle baby’s die geboren zijn vóór 32 weken zwangerschap en/of een geboortegewicht hebben onder de 1500 gram.
• voorwaarde is dat uw kind verzekerd is bij een zorgverzekeraar die dit programma vergoedt.

Werkwijze
Het ToP programma sluit aan bij de manier waarop tijdens de couveuseperiode in steeds meer ziekenhuizen wordt omgegaan met de behoeften van de vroeggeboren baby: de individuele ontwikkelingsgerichte zorg.

ToP gaat niet uit van de problemen, maar van de mogelijkheden die uw kind heeft en de pogingen die het doet om de wereld te verkennen en zich aan te passen.

Het doel van het programma is dat uw kind op een actieve en ontspannen manier deel kan nemen aan de dingen die op dat moment belangrijk zijn voor hem/haar.

Werkt het
Het ToP programma bouwt voort op een interventie programma dat in de Amsterdamse regio uitgebreid wetenschappelijk werd onderzocht (2004-2010).

Het programma werd tussen 2010 en 2014 geïmplementeerd in het verzorgingsgebied van het AMC en VUmc en vervolgens uitgerold in andere regio’s. De resultaten en feedback uit deze implementatie fase hebben geleid tot de huidige vorm van het ToP programma en waren aanleiding om dit programma op te nemen in het basispakket van de zorgverzekeraars.

De gespecialiseerde kinderfysiotherapeut van onze praktijk vertelt u, voordat u met uw kind naar huis gaat, wat het ToP programma inhoudt. Het programma wordt uitgevoerd door een ervaren kinderfysiotherapeut, die bij u thuiskomt. Zij of hij heeft een aanvullende opleiding gevolgd in het begrijpen van de ‘lichaamstaal’ van jonge kinderen. Die lichaamstaal bestaat uit gedrag waarmee jonge kinderen hun interesses, mogelijkheden en behoeftes aangeven. Samen kijkt u naar het gedrag van uw baby: waar is mijn kind aan toe, wat kan mijn kind zelf en wat doet het om dat te bereiken, waar heeft hij/zij hulp bij nodig en hoe kan ik die hulp geven. Uw hulpvraag staat daarbij centraal. De ondersteuning die gegeven wordt betreft dus geen vaste ‘oefeningen’ maar wordt bepaald door de keuzes die passen bij u, uw kind en uw gezin.

 

 

 

 

Scroll to Top