Ontwikkelingsondersteuning Prematuren​

Janneke Dekkers

Kinderfysiotherapeut - TOP Therapeut

Informatie ToP

ToP staat voor Transmurale Ontwikkelingsondersteuning voor Premature geboren kinderen en hun ouders.

Het ToP programma ondersteunt u en uw vroeggeboren kind na ontslag uit het ziekenhuis. Met als doel dat u met plezier en zelfvertrouwen de vroege ontwikkeling van uw baby kunt begeleiden.

ToP Programma

Het ToP programma wordt aangeboden aan:

• alle baby’s die geboren zijn vóór 32 weken zwangerschap en/of een geboortegewicht hebben onder de 1500 gram.
• voorwaarde is dat uw kind verzekerd is bij een zorgverzekeraar die dit programma vergoedt.

Werkwijze
Het ToP programma sluit aan bij de manier waarop tijdens de couveuseperiode in steeds meer ziekenhuizen wordt omgegaan met de behoeften van de vroeggeboren baby: de individuele ontwikkelingsgerichte zorg.

ToP gaat niet uit van de problemen, maar van de mogelijkheden die uw kind heeft en de pogingen die het doet om de wereld te verkennen en zich aan te passen.

Het doel van het programma is dat uw kind op een actieve en ontspannen manier deel kan nemen aan de dingen die op dat moment belangrijk zijn voor hem/haar.

Werkt het
Het ToP programma bouwt voort op een interventie programma dat in de Amsterdamse regio uitgebreid wetenschappelijk werd onderzocht (2004-2010).

Het programma werd tussen 2010 en 2014 geïmplementeerd in het verzorgingsgebied van het AMC en VUmc en vervolgens uitgerold in andere regio’s. De resultaten en feedback uit deze implementatie fase hebben geleid tot de huidige vorm van het ToP programma en waren aanleiding om dit programma op te nemen in het basispakket van de zorgverzekeraars.

De gespecialiseerde kinderfysiotherapeut van onze praktijk vertelt u, voordat u met uw kind naar huis gaat, wat het ToP programma inhoudt. Het programma wordt uitgevoerd door een ervaren kinderfysiotherapeut, die bij u thuiskomt. Zij of hij heeft een aanvullende opleiding gevolgd in het begrijpen van de ‘lichaamstaal’ van jonge kinderen. Die lichaamstaal bestaat uit gedrag waarmee jonge kinderen hun interesses, mogelijkheden en behoeftes aangeven. Samen kijkt u naar het gedrag van uw baby: waar is mijn kind aan toe, wat kan mijn kind zelf en wat doet het om dat te bereiken, waar heeft hij/zij hulp bij nodig en hoe kan ik die hulp geven. Uw hulpvraag staat daarbij centraal. De ondersteuning die gegeven wordt betreft dus geen vaste ‘oefeningen’ maar wordt bepaald door de keuzes die passen bij u, uw kind en uw gezin.

 

 

 

 

ToP programma informatie video

Transmurale Ontwikkelingsondersteuning voor Prematuur geboren kinderen.

Het verhaal van Bo

Hallo Allemaal,

Ik ben Bo! Ik ben geboren na een zwangerschap van 27 weken en 5 dagen en ik woog slechts 790 gram. Dat was wel heel erg schrikken voor mijn papa, mama en grote broer Sam!

Maar gelukkig was ik in het MMC in Veldhoven in goede handen. De lieve,deskundige verpleging wist precies wat ik nodig had! Papa en mama durfden mij eerst haast niet aan te raken…ik zag er zó kwetsbaar uit aan al die slangen en draadjes, maar de verpleegster zei dat lichamelijkcontact juist héél goed voor mij was en legde meteen mama’s hand op mijn hoofdje.

Lees meer

Scroll to Top